…och behöver en riktig bänk.

Kom över en sån här bänk från Jula för 500:- ink en smådelstvätt från en tidigare garagegranne.

Kan ju va rätt ärlig o säga att bänken va rätt värdelös, enda som var bra var lådan under för att ha verktyg i men när verktygsskåpet införskaffades så vart även lådan… värdelös.

Så jag sålde arbetsbänken till en av dem som hyr in sig i mitt garage för några hundringar o behöll smådelstvätten för den lever ju faktiskt och kan komma till nytta.

Från mitt tidigare garage som jag delade med en annan kille så hade jag en arbetsbänk stående, robust förvisso men spöad och misshandlad utan dess like och man kan inte ställa nånting på bänken utan att det blir missfärgat eller oljigt för bokstavligen talat ALLT möjligt skit har varit på denna bänk + den är inte rak nånstans.

Så den åkte ut för att bli en utomhusbänk, inte direkt så man bryr sig om den eller hur illa den far av det… men nu hade ja ingen bänk inne, vad gör man?

Hade köpt nå pallställ för 1000:- med målet att o kunna lagra all min crap som jag har på ett vettigt sätt, tråkiga var väl att pallstället i sig hade gavlar vars längd va typ 5,5m vilket va hyfsat overkill motför va som går in på mitt loft. Så vinkelharry och korta ner dem till centimetern kortare än taket o så upp med det.

“Little help from a friend” så att säga, inte direkt det man reser upp själv om man skall ha någon uns av arbetsmiljö. Vart ju rätt hyfsat och med gavlar på ca 3,3m så kan man nu skuffa undan endel, har ju en hel 245a att riva så översta hyllorna skall fyllas med delar från den, kartongerna samt planet där polaren står fylls med allt från projektbilen + extradelar så som 2 USA-frontar mm.

Så detta innebar att jag hade 1 gavel på full längd samt ett gäng “stumpar”, va ju mest i vägen kände jag men så slog de ju mig att, varför inte bygga en rejäl jävla bänk?

Nu var jag kanske inte så himla duktig på att ta bild under själva processen men alla som monterat ihop ett pallställt vet ungefär hur svårt de inte är.

Men en sak som jag irriterat mig på var de faktum att arbeta med metall OCH annat tex el eller liknande på samma yta va inte direkt optimalt. Måttade utrymmet under trappen eftersom de va lite av en död yta och de var dessutom där gamla bänken stått. Visade sig att nya bänken skulle gå in med marginal. Så planen vart då att en del skulle vara “finbänk” och den andra sidan lite mer “grovis/metall”.

Vad behöver jag?
Finbänken byggdes med liggande träreglar 45x120mm som kapades till längden anpassat efter pallställets mått. Lagom korta gör att de är stumma och flexar i princip nada.

Tvärliggande mellan balkarna (orange) så stabiliserar de bra. Ovan på detta så vart den en båtplyfa på 18mm måttad efter pallstället så 1100×2000 där återanvänder några gamla delar till ett pallställ som jag kom över för att få en skyddande kant längst efter på vardera sida samt att skivan drogs fast i underliggande reglar, självklart försänkta skallar.

Vart riktigt stumt och fint, sjukt nöjd och tålig yta dessutom mot vätska och annan dynga som man kan råka spilla, bara o torka av.

Sen vart det att ta itu med grovisbänken, samma mått men how to?

Först bort det de gamla hyllorna som står efter väggen då de bara kommer att vara i vägen men sen skulle man ju ha löst arbetsytan till grovisbänken.

Såg detta på blocket och tänkte att de vore kanske nått. Kikade runt och hittade lokalt en grossist som säljer bättre beggade kontorsgrejer och hade givetvis även delar till lager mm. Djupt inne på deras gömmor så hittade jag stallagegaller, lyckades deala till mig några ark för en spottstyvel så det var bara att lasta bilen och ta de till garaget.

Utsuget som hängde ner var väl mer en provisorisk lösning av de som man hade liggande. Några Fumex-utsug införskaffades för att monteras istället.

Men nu var galler på plats iaf, bara resten kvar.

Grovisbänken kom snabbt till användning, fanns inget smidigt sätt eller ställe att montera de utsug som skall vara ovan bänken men så tänkte jag att det är ju H-balkar mellan trästommen i själva byggnaden, blir perfekt att häkta upp skiten på en av dem. Sagt som tänkt så var de bara att skrapa ihop lite leftovers liggande så man fick nått att bulta utsuget i sen häkta upp det.

PERFEKT..! Utsuget når över hela bänken + även utanför den. Nu är de bara o svetsa o kapa på bäst man vill o slippa fylla lokalen med rök, bara att dra om den gråa slangen och koppla på till Fumex-utsuget.

 

Upp med provisoriska skiljeväggar, mest för att skydda så den dynga som hålls på med på grovisbänken stannar där.

Upp med lite ström med strömbrytare, bänkens el och belysning ovan den styrs lokalt på arbetsplatsen och lika så är det tänkt att man på en knapptryckning även slår på/av utsuget.

 

Ah de få duga så länge. Kvar att göra innan man är helt nöjd är:

  • Uppsamling under för slipdam mm, nu faller de rakt ner på allt där under.
  • “plåta-in” grovisbänken, alltså sätta upp en plåtvägg runt om grovisbänken. Provisoriska väggstumparna räcker inte till mycket.
  • Montera belysning ovan respektive bänk.
  • Större utsugsfläkt + bygga ut utsugssystemet till övriga utsug monterade (nya fläkten syns ovan grovisbänken till höger)
  • Bygga en ram att montera presenning på för att skärma av grovisbänken från övriga lokalen så kapstänket minimeras.

 

Kommer säkert mera oxå men vi börjar där, vi kan kalla de då för del 2, 3 osv.. 😛

Lämna ett svar