Så, ett blästerskåp.

Vore inte helt fel att ha ett kände jag, kan va skönt att växla mellan att svetsa upp bilen till att sitta och terapiblästra delar. Tanken var ju att pulverlacka både bakaxel och även andra detaljer under bilen så, lär väl måsta bli av med all dynga först och billigare om man gör jobbet själv än att lämna bort det…

…och som sagt, terapiarbete 😉

 

Så en blästerbox. Efter att satt mig vid valfri webbläsare så kunde jag snabbt konstatera att dom är fan inte billiga, och små dessutom.

Lite exempel, efter att ha snabbt googla på ämnet så finns det en uppsjö som alla ligger kring invändiga måtten 350/550x550x850 mm. Kommer inte långt på detta känner jag, direkt ett objekt är lite avlångt eller har en knepig form så blir det genast bökigt och, alla har statisk höjd. Man måste alltså ständigt stå eller sitta i en lätt efterbliven ställning på en barstol vid dessa skåp.

Börjar man gå in lite och titta hos olika återförsäljare på vad alternativen är om man vill ha lite större skåp så skenar det fort, och i min mening är inte skåpen just mycket större.

 

Så då är ju frågan, hur gör man? Vad gör man och med vad?

Jag börjar sondera terrängen och rannsaka min själv:
* Vad behöver jag vanligen blästra tro?
* Vad är det största till projektet jag tänkt blästra?
* Hur stort kan ja bygga utan att gå bananas?
* Vad är rimligt, vilka krav behöver jag nu uppnå och inom vilka ramar?
* Vad behöver jag och kostar det?

Så efter lite funderande så kom jag fram till detta…

* Vad behöver jag vanligen blästra tro?
Troligen småskit. Alltså motordelar och övriga detaljer lär väl vara det vanligaste, sett tills efter projektet  är klart så lär de väl bli ett nytt objekt som det ska bråkas med så behovet lär väl vara detsamma då

* Vad är det största till projektet jag tänkt blästra?
How big is big? Vad är det största sett till höjd eller bredd som jag själv kommer blästra? Sett till underredet så framvagnsbalken är ju bara vadå? En meter bred? Kanske kylarplåten? Styrväxeln? Rattstången? Kardan? Draget?

Nu vet jag, Bakaxeln. Kan jag blästra bakaxeln så bör skåpet vara nog stort för att kunna svälja allt annat som kan vara av behov + klara vikten. Bakaxeln it is..!

* Hur stort kan ja bygga utan att gå bananas?
Stort, men åter igen… how big is big? Vad ska ja bygga stommen på? Jag tror jag måste bestämma basen på skåpet innan jag kan bestämma förutsättningarna för överdelen. Alla skåpen på nätet har ju “egna ben” eller ska ja bygga ett som jag kan ha på ett bord? Nä, inte när de ska kunna svälja bakaxeln. Kanske basera det på ett bord? Typ stommen från ett bord? Hmm…

* Vad är rimligt, vilka krav behöver jag nu uppnå och inom vilka ramar?
Rimligtvis så ska skåpet alltså kunna svälja en bakaxeln (!), spårvidden på en volvo 240 har jag för mig är 1350mm , eftersom att nästa projektbil är en amazon och spårvidden där är 1315mm så kommer de att funka för sunken om det funka för grizzlyn. Så, minst ett innermått på 1400mm, minst 400mm djup blästerytan så klarar man klumpen utan problem. Okay, det va ju inge svårt.

Kanske bra dock om skåpet är flyttbart?
Slipper man ha ett skåp att stå statiskt vilket kanske är skönt för ryggen?
Annan fördel är kanske om det har en egen fläkt? Man kan således i princip sitta vart som helst i garaget och blästra, även utomhus eller låna ut skåpet då de står på hjul och är inte beroende av att det finns en utsugsanläggning.

I dessa moderna tider när det pratas om arbetsställningar, ergonomi och att inte sitta still för mycket så vore det kanske bra om det går att höja o sänka också?

Okay jag tror fan vi får nöja oss där innan ramverket för detta blästerskåp börjar bli orimligt. Så minst 1400x300mm (x400hög) i innermått, flyttbart, egen utsugsanläggning och höj & sänkbart. Enkelt… right?

* Vad behöver jag och kostar det?
Den som känner mig vet att jag är inte blyg att återanvända gammalt material, sånt som skall kastas eller liknande så det behöver inte bli så förbannat dyrt, mest tid.
Men vissa saker kan man ju som inte tumma på och det är lite beroende på hur jag tänkt bygga med luften och sandfållan. Skall det bli blästerpistol med avtryckare eller bara ett blästermunstycke?

Oavsett så får sandfållan bli klassisk dvs samling ner mot mitten under skåpet med även på fallet i mitten – ich. Fördelen med munstycke är att man då reglerar luften via fotpedal och man slipper sitta o få kramp för att hålla in avtryckare hela tiden utan kan fokusera på att blästra. Fläkt borde jag ha så utöver det så ett par riktiga handskar samt ett glas att se in igenom.

Så jag snor lite av konstruktionen från vissa skåp på marknaden, inför mitt egna behov och efter lite lättare inköp för en tusenlapp ungefär så borde man ha dom övriga delarna man behöver, då var det bara resten kvar om vad man skall bygga det av kvar då…

Lämna ett svar